top of page
Caută

Îngrijitorii pot fi acum și ei vaccinați!

Noua ordonanță privind vaccinarea împotriva coronavirusului prevede că, în cele din urmă, vor fi imunizați și îngrijitorii din comunitatea la domiciliu (așa-numita îngrijire de 24 de ore). Această îmbunătățire esențială se datorează, de asemenea, inițiativei Asociației de îngrijire și asistență medicală la domiciliu (VHBP).

Cu siguranță, dificultățile asociate cu campania de vaccinare sunt incontestabile. Dar, cu fiecare zi care trece, grupul de persoane deosebit de vulnerabile și de membri ai profesiilor relevante pentru sistem care sunt acum protejate crește. Cu toate acestea, din punctul de vedere al Verband für häusliche Betreuung und Pflege e.V. (Asociația pentru îngrijiri la domiciliu și asistență medicală), strategia de vaccinare a avut o (VHBP), a existat inițial un decalaj semnificativ: "În prima fază, a fost foarte problematic faptul că îngrijitorii din Europa de Est, ca al treilea pilon al îngrijirii, nu au fost luați în considerare. La urma urmei, aproximativ 700.000 de îngrijitori lucrează în Germania în decursul unui an. Deoarece aceste persoane care se ocupă de îngrijirea persoanelor nu trebuiau să fie vaccinate, riscul de infectare pentru persoanele în vârstă deosebit de vulnerabile a rămas extrem de ridicat", explică Daniel Schlör, președintele VHBP. De ani de zile, asociația militează pentru securitatea juridică a îngrijirii la domiciliu și pentru aprecierea publică a muncii îngrijitorilor din Europa de Est.

Odată cu noul regulament privind vaccinarea împotriva coronavirusului, în vigoare din 8.2.2021, situația s-a îmbunătățit în mod decisiv: acum, persoanele care au nevoie de îngrijire pot numi și îngrijitorii din Europa de Est ca fiind așa-numitele persoane de contact apropiat care sunt eligibile pentru vaccinare. Nu se verifică dacă îngrijitorii lucrează legal sau ilegal. Cerința cetățeniei germane sau a reședinței în Germania, care exista în vechiul regulament, nu mai există. "De asemenea, atribuim extinderea eligibilității inițiativelor noastre corespunzătoare. Suntem foarte încântați de faptul că îngrijitorii din Europa de Est vor avea parte de o îmbunătățire evidentă ca urmare a acestui lucru. Acest lucru protejează persoanele îngrijite și pe cei care le îngrijesc", subliniază Frederic Seebohm, directorul general al VHBP.

În general, însă, din păcate, încă nu se întrevede o recunoaștere juridică reală a îngrijitorilor din Europa de Est. Potrivit VHBP, există pur și simplu o lipsă de securitate juridică pentru a pune capăt ilegalității generalizate. Dar numai cu certitudine juridică pentru îngrijitori și pentru cei care au nevoie de îngrijire se pot reconcilia pe termen lung nevoile tuturor părților implicate. Daniel Schlör spune: "Presupunem că doar zece la sută dintre îngrijitorii din Europa de Est care lucrează în Germania lucrează legal. Astfel de condiții pun în pericol îngrijirea în comunitatea de domiciliu și sănătatea persoanelor care au nevoie de îngrijire. Dificultățile strategiei de vaccinare arată clar că sutele de mii de incertitudini juridice tolerate de ani de zile de către guvern pot avea consecințe mortale! De ce Austria a reglementat de mult timp îngrijirea la domiciliu, iar Germania nu? Este nevoie urgentă de acțiuni în domeniul muncii și al politicii sociale."




5 afișări
bottom of page